Book your transfer faster and easier on our new website!

Rezervirajte svoj transfer sada

Od: izaberite sa popisa choose transfer start
Do: izaberite sa popisa choose transfer destination

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50

Transfer od zračne luke Split do Brela

airport service Transfer u jednom smjeru

airport service Povratni transfer

BRELA

taxi transfer brela Brela su malo turističko mjesto na Makarskoj rivijeri. Brela nude bogatstvo kristalno čistog mora, 6 km prirodnih šljunčanih plaža, miris i ljepotu guste borove šume koja je većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine, brojne pješačke staze koje se isprepliću od šetnice duž mora, preko starih zaselaka koja se ponose starom dalmatinskom arhitekturom, sve do samih vrhova planine Biokovo. Zbog svog prirodnog i kulturnog bogatstva, Brela od samog početka igraju bitnu ulogu u turizmu Makarske rivijere. Brela i danas nastavljaju svoju dugu tradiciju ponude udobnog smještaja igostoljubivosti svog stanovništva, stare dalmatinske kuhinje, vina, pjesme i zabave.

Općina Brela sastoji se od dva naselja:
Brela Gornjih smještenih u zabiokovskom prostoru, gotovo cijelo naselje je smješteno unutar Parka prirode Biokovo i naselja Brela koje se sastoji od nekoliko zaselaka s obje strane magistrale od kojih su najveći Soline i Donje Selo.

Općina Brela graniči s općinama:
Zadvarjem na zapadu, Baškom Vodom na istoku, te Šestanovcem i Zagvozdom na sjeveru. Ovo područje je bilo naseljeno od najranijih vremena o čemu svjedoče mnoge neistražene ilirske gomile i prapovijesna naselja gradinskog tipa. U četvrtom stoljeću prije Krista na ovim prostorima živjelo je ilirsko pleme Delmati, a u trećem stoljeću dolaze Rimljani, što potvrđuje nekropola otkrivena u naselju Soline, pa stoji tvrdnja o postojanju nekoliko villa rustika. S obzirom da je Biokovo, poput kineskog zida, odvojilo primorje od unutrašnjosti, prolazom preko Dubaca, koji je uz planinski prijevoj Nevista bio jedini prolaz na ovom prostoru, Brela su bila uključena u mrežu kopnenih trgovačkih komunikacija. Iz karte rimske ceste tzv. Tabula Peuntingeriana putovi preko ovog područja povezivali su rimske vojne logore u Tiluriju (Trilj) s Muccurumom (Makar) i Bistonom (Bast). Prema amforama pronađenim u podmorskom arheološkom nalazištu u Jakiruši iz 3. i 2. stoljeća prije Krista, Brela su u doba Rimljana bila tržište vinom i uljem i prijevozni put brodovima koje ih je prevozilo do sjeverne Italije, Grčke i Istoka.

U 7. stoljeću u ove krajeve dolaze Hrvati. Ovo biokovsko-neretvansko područje od Cetine do Neretve bilo je izvan granica jedinstvene hrvatske države i nazivalo se Paganija, a od 1185. spominje se pod nazivom Krajina. Stanovnici Paganije svojim gusarskim brodovima su se branili i ometali slobodu plovidbe Mlečanima, koji su prema njima poduzimali vojne. Jedna od tih mletačkih vojni završila je pogubno po njih, budući je u žestokom okršaju poginio njihov dužd Petar Kandija na dan 18. rujna 887. godine. U spomen na taj dan slavimo Dan Hrvatske ratne mornarice.

Počeci turizma u Brelima datiraju od 1913. godine, a po nekim pokazateljima i ranije. Prvi pansion otvoren je 1932., kad je osnovan i Turistički odbor. Pred Drugi svjetski rat izgrađeni su hoteli Soline i Brela. Aktivna turistička djelatnost počinje 1963. izgradnjom Jadranske magistrale, te hotela Maestral, Berulia, Soline i dr. Zahvaljujući gustoj borovoj šumi kroz koju neposredno uz same plaže prolazi obalna šetnica, Brela su već nekoliko desetljeća jedno od najprivlačnijih turističkih mjesta na Jadranu.

PLAŽE
Čisto i bistro more te brigu o okolišu najbolje potvrđuju brojne osvojene turističke nagrade. Već 8 godina je plaža Punta rata nositelj Plave zastave, najvećeg međunarodnog priznanja za čistoću mora i okoliša. Plaža Vrulja nalazi se u blizini Brela, predivnog mjesta na makarskoj rivijeri, koje je okruženo maslinicima, borovima i bijelim pješčanim plažama 6 kilometara duž obale. Sjeverno od Brela skrivena je romantična plaža Vrulja.
Do nje ćete lako doći brodićem iz Brela ili pješice što je ipak malo teže budući da je okružena visokim liticama. Mnogi će reći da je Vrulja jedna od najljepših plaža na Jadranu, a dio plaže rezerviran je za naturiste koji ovdje pronalaze svoj mir. Plaža Vrulja je šljunčana, a more je zbog mnogih izvora kristalno čisto i hladnije, što pruža pravo osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana.
Ostale plaže: Jakirusa, Brela Strand, Soline, Rela-Podrace, Plaža Podraće , Plaža Jardula.

U Brelima se nude razne mogućnosti za sport i rekreaciju:
• škola ronjenja
• teniski tereni
• kuglana
• centar za rekreaciju
• mogućnost postavljanja terena za vaterpolo
• oprema za vodene sportove

PARK PRIRODE BIOKOVO

taxi transfer brela biokovo Godina osnivanja: 1981. (Zakon o proglašenju Parka prirode Biokovo, N.N. br. 24 od 16. lipnja 1981.)
Površina: 196 km2 (19 550 ha)
Nadmorska visina: 200-1762 m
Najviši vrh: Sveti Jure (1762 m)
Županija: Splitsko-dalmatinska
Gradovi: Makarska, Vrgorac

Površina Parka obuhvaća obalni pojas dužine 50-ak kilometara od Brela do Gradaca. Impresivni vrhovi (oko 1500 m), te strme litice udaljene su jedva dva do tri kilometra od obalne linije.
Biokovo je izvanredan prostor za planinarsku rekreaciju. Visoke litice s podnožja Makarskog primorja izgledaju dostupne samo alpinistima, ali čitav niz staza, danas služi planinarima i ambicioznijim turistima. Biljni svijet Biokova je vrlo bogat. Na različitim visinama i u različitim okolnostima razvili su se mediteranski i alpski oblici vegetacije. Posebnu pozornost privlače biokovski endemi Patuljasto zvonce i Puzavo zvonce.