Book your transfer faster and easier on our new website!

Rezervirajte svoj transfer sada

Od: izaberite sa popisa choose transfer start
Do: izaberite sa popisa choose transfer destination

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50

Otoci

Otok Krk

taxi transferi krk taxi transferi krk taxi transferi krk
Otok Krk se nalazi u kvarnerskom zaljevu i najveći je od 1246 otoka na Jadranu. Obala je jako razvedena a čine ga dvadesetak otočića, hridi, grebena te niz prirodnih šljunčanih plaža. Na otoku se nalazi 68 naselja od kojih su najpoznatiji grad Krk, Punat, Njivice, Baška, Dobrinj, Valbiska, Malinska, Porat. Na otoku se nalaze čak dva jezera: Jezero i Ponikva te tri rijeke. Od 1980 god. grad je povezan s kopnom Krčkim mostom koji je sagrađen na inicijativu Tita, nekadašnjeg predsjednika bivše SFRJ.

Krk
Glavni gradić otoka je istoimeni Krk koji se sastoji od 15 manjih naselja. Omiljeno je mjesto brojnih turista i ima značajnu turističku ponudu. Najznačajnije povijesne znamenitosti otoka su sudnica iz 1119 god. te Frankopanski kaštel iz 12.st. Inače povijest grada datira još u 3. i 4. st. prije Krista, a kasnije ga nastanjuju Rimljani. Svjedok tome su ostaci zidina koje su nekad opasavale grad. Tu su i ostaci rimskih termi te dijelovi mozaika. Današnja katedrala je bila nekadašnja trobrodna bazilika izgrađena u 5. st. no tijekom vremena je dograđivana i mijenjana, zatim crkve te kuće poznatih plemenitaških obitelji.

Punat
Punat je mjesto na otoku Krku koje je svoju povijest počelo graditi još u prapovijesno doba. Legenda kaže da naziv mjesta potječe od lat. Pons – most. Naselje se prvi put spominje 1377. kao Villa di Ponte. Stanovništvo se oduvijek bavilo ribarstvom i poljoprivredom, a od 19. st i turizmom te brodogradnjom. U Punatu se nalazi i jedna od najvećih marina, a možete se baviti i brojnim sportovima poput mini-golfa, ronjenja, jedrenja te podvodnog ribolova. Punat ima bogatu povijest te su kao potvrda tome ostali brojni spomenici kulture među kojima su najstariji ostaci crkvice Sv. Petra iz 6. st., zatim sv. Jeronima te benediktinski samostan Košjun iz 11. st.

Njivice
Njivice su malo ribarsko mjesto na otoku Krku, no značajno kao turističko odredište brojnih gostiju. Prvi put se spominju u dokumentima kneza Ivana Frankopana u 15. st., no naselje je mnogo starije, čemu svjedoče arheološki nalazi. Danas se stanovništvo bavi maslinarstvom, iskorištavanjem šuma te turizmom. Naime, već 1930. god. izgrađen je hotel koji osim kvalitetnim smještajnim kapacitetom privlači goste i prekrasnim morem, hladovinom te ugodnom klimom.

Baška
Baška je mjesto na otoku Krku, posebno zbog brojnih plaža kojih je čak 30. Najljepša među njima je Vela plaža koja se nalazi u centru ovog dražesnog mjesta, a odmah pored su brojni restorani, pizzerije i kafići. Vela plaža je duga gotovo 2 km i idealna je ako imate malu djecu ili ste neplivač. Izrazito čisto more osvojilo je Plavu zastavicu zbog svoje iznimne kvalitete te odličnog sadržaja. Naime tu možete iznajmiti gotovo sve plažne rekvizite za potpuno uživanje u sportskim aktivnostima. Ljubitelji povijesti pronaći će niz razloga za istraživanje. Naime, Baška je poznata po Bašćanskoj ploči – najstarijem natpisu na glagoljici napisanom još u 11.st.

Dobrinj
Dobrinj is an administrative center which encompasses twenty smaller villages. Its history dates back to 12th century when it was mentioned for the first time in an inscription named Listina Slavnog Dragoslava. The most important cultural site of this lovely location is the church of Saint Vid from the 12th century and a church of Saint Stephen.

Malinska
Malinska is located in the bay on the northern part of the island. It is known for dense oak woods and in the past it was a port for the exportation of wood. This lovely tourist resort abounds in rich vegetation and magnificent sandy and pebbly beaches. The pathway along the coast is called the Path to Paradise (cro. Rajski put) for its natural beauty. Malinska has a significant history and it was mentioned for the first time in the early 145th century when a monastery and a church of Saint Mary were built. If you visit the museum you will see a rich ethnographic collection preserved over the centuries.

Vrbnik
Vrbnik is a little village on the south-eastern coast of the island Krk. It is situated 48 m above the sea level and it is known for excellent vine called Vrbnička žlahtina. Near Vrbnik you can find a lovely beach situated in the bay of Saint Mark.

back to top

Otok Rab

taxi transferi rab taxi transferi rab taxi transferi rab
Otok Rab pripada grupi Kvarnerskih otoka na sjevernom Jadranu. Specifičnost otoka čini količina oborina jer otok zbog zemljopisnog položaja pada pod utjecaj i kontinentalne i mediteranske klime. Turizam je najvažnija djelatnost kojom se stanovništvo bavi, za razliku od drugih otoka na kojima je poljoprivreda glavni izvor prihoda. Specifičnost Raba je činjenica da se nije smanjio broj stanovništva na otoku još od 19-tog stoljeća već se povećao jer imaju mogućnost rada u turizmu i razvijanja privatnog obrta.

Na otoku se nalazi niz arheoloških nalazišta koja potvrđuju da je bio vrlo rano naseljen – to su ostaci grčkih naseobina na brdu Sv. Damjan i zidine starog grada koje se mogu vidjeti u moru za vrijeme oseke pored sela Perinčić. Grad su nastanile izbjeglice koje se bježale pred Atilinim osvajanjem. Jedno od posebnih znamenitosti otoka je samostan sv. Eufemije iz 13. st koji ima jednu od najstarijih knjižnica na Jadranu. Čuvaju se i stare Kronike – zapisi koji se vode već 7 stoljeća i sadrže sve važne informacije o događanjima na otoku. Otok Rab ima relativno mali broj naseljenih mjesta – ima ih samo 8, a čine ih Banjol, Barbat, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Rab i Supetarska Draga.

Rab
Gradić Rab je središte ovog dražesnog otoka koje je u prošlosti svojom ljepotom privlačilo i brojne osvajače. Rab je bio dugo vremena pod vladavinom Mletačke republike te Austrijske monarhije. Prije toga, otok su nastanjivali Rimljani i nadjenuli mu ime Arba te dodijeli status municipija. Dolaskom Hrvata otok postaje dio njihova teritorija te mijenja ime u – Rab. Gradić Rab je malo urbano središte, djelomično okružno gradskim zidinama. Glavni trg je izgrađen od bijelog kamena, a krase ga dvije statue: Kalifront i pastirica Draga, likovi jedne stare legende o nesretnoj ljubavi. Danas je Rab malo romantično mjesto koje spaja šarm kamenih kuća, opojne mirise borova te predivno plavetnilo mora.

Lopar
Lopar je malo turističko odredište udaljeno 110 km od Rijeke. Tu je postavljen spomenik u sjećanje na Sv. Martina, kipara rođenog u Loparu te osnivača republike San Marino. U Loparu se nalazi i turističko naselje koje je nazvano tako njemu u čast. Lopar ima čak 22 plaže koje su većinom pješčane, a neke od njih i šljunčane. Najomiljenija je Rajska plaža duga gotovo 1,5 km. Duž njene obale smjestilo se niz hotela te turističkih objekata.

Banjol
Banjol je mjesto na otoku Rabu, smješteno između gradova Raba i Brbata. Gradić se proteže prema moru i obližnjim brežuljcima. U večernjim satima njegove tri uvale postaju luke ribarskim brodicama. U Banjolama se nalazi i kamp s organiziranim sportskim i turističkim sadržajima. Tu možete pronaći smještaj u apartmanima, sobama i luksuznim vilama, te posjetiti restorane i konobe s izvrsnim tradicionalnim specijalitetima.

Barbat
Barbat je malo selo na južnoj obali otoka Raba. Omiljena je destinacija brojnih surfera i jedriličara zbog svog specifičnog zemljopisnog položaja. Tu se možete odmoriti i opuštati na šljunkovitim plažama zasjenjenim visokim borovim drvećem ili se pak baviti sportom od koji su oni na vodi naročito omiljeni.

back to top

Otok Cres

taxi transferi cres taxi transferi cres taxi transferi cres
Otok Cres je drugi otok po dužini i veličini na Jadranu, a proteže se u smjeru sjever –jug. Ovaj je otok nekada davno bio povezan s otokom Lošinjem no kasnije je prokopan kanal pa su otoci razdvojeni. Na otoku ne postoji mnogo naseljenih mjesta pa se među najznačajnijima smatraju Cres i Punta Križa. Cres je prirodno utočište bjeloglavih supova, a na otoku se nalazi i poznato Vransko jezero.

Grad Cres
Ovaj se romantični mediteranski gradić smjestio na sjevernom dijelu istoimenog otoka, a resi ga bujna šuma, prelijepe plaže te čisto modro more. Posebnost grada čini njegova povijest te pravokutni oblik njegovih zidina izgrađenih još u doba Mletačke dominacije. Gradić se naziva još i Mala Venecija jer ima tri vrata te čak pet kula koje su i do danas sačuvane. Tu se nalaze i male crkvice koje svjedoče utjecaj kršćanske kulture u 12. st.

Punta Križa
Punta Križa je malo naselje na otoku Cresu koje je trajektom povezano s kopnom. Iako ima mali broj stanovnika, ljeti ovo turističko odredište posjete brojni domaći i strani turisti. Naselje obiluje šljunčanim i kamenim plažama, skrivenim valama, gustom borovom šumom i kampovima uz koje se nalazi i naturistički kamp Eldorado sa svim sadržajima.

back to top

Otok Lošinj

taxi transferi losinj taxi transferi losinj taxi transferi losinj

Nerežine
Nerežine su gradić i luka na sjeveroistočnoj obali otoka Lošinja, povezan trajektom s otokom Krkom te kopnom. Mjesto broji 400-tinjak stanovnika, a većina se bavi poljoprivredom i ribarstvom. S obzirom na lijep zemljopisni položaj i prirodnu luku, posljednjih se desetljeća polako razvija turizam, a ljeti i manje barke odmaraju u njegovim valama. Mjesto je poznato i po prelijepim kamenim kućama koje su izgradili poznati pomorci s ovoga otoka.

Veli Lošinj
Veli Lošinj je naselje na južnom dijelu otoka, poznato je po slavnim pomorcima i kapetanima koji su tu izgradili visoke lijepe kuće te raskošne vile s predivnim vrtovima. Inače, naselje obiluje raznolikom florom te je lijepo uređeno pa nalikuje velikom parku.

Mali Lošinj
Mali Lošinj je najveće naselje na otoku Lošinju te e poznato mjesto za sportski ribolov s obzirom da njegove uvale obiluju bogatim ulovom. Mali Lošinj je poznato turističko odredište brojnih domaćih i stranih gostiju zbog prirodnih ljepota, prekrasne guste šume te dupina koji posjećuju njegove obale.

back to top

Otok Brač

taxi transferi brac taxi transferi brac taxi transferi brac

Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu. Prema zapadu je od otoka Šolte odvojen Splitskim vratima, a prema jugu od otoka Hvara Hvarskim kanalom (dubine 91 m). Najviši vrh je Vidova gora, inače i najviši vrh svih jadranskih otoka (778 m). Na otoku je tipična mediteranska klima, topla i sušna ljeta a zime su blage i kratke. Porijeklo imena otoka Brača nije u znanosti potpuno utvrđeno. Pretpostavlja se da potječe od ilirskog brentos - jelen, budući da su ga Grci zvali Elaphusa od elaphos - jelen.

Supetar
Supetar je najveće naselje na otoku Braču koje je zbog broja stanovništva (ca. 3.500) dobilo i naziv grada. Najznačajnija je luka na otoku što ga čini atraktivnom destinacijom mnogim gostima jer je stalno povezan sa kopnom, odnosno Splitom. Odavde se mogu posjetiti i drugi otoci (Hvar, Vis, ...). Turistička ponuda je odlična, a smještaj možete potražiti u raznim apartmanima i pansionima te u poznatim hotelima. Kulturni i zabavni program je u ljetnim mjesecima vrlo bogat, što uključuje i noćni život.

Sutivan
Sutivan je malo mjesto smješteno na sjeverozapadnoj strani Brača. Dobilo je ime po Sv. Ivanu Krstitelju. Okružuju ga maslinici i vinogradi, a plaže se nalaze u uvalama u kojima ćete svakako pronaći mir i opuštanje. Duga šetnica poziva vas na šetnju uz more i posjetu jednom od brojnih restorana. Gastronomska ponuda je odlična, baš kao i mogućnost izbora privatnog smještaja. Ako se odlučite za večernji izlazak, nedaleko je Supetar (13km) koji će svakako ispuniti vaša očekivanja. U neposrednoj blizini se nalazi Park prirode koji ima obilazak zoološkog vrta, igrališta za rekreaciju (boćanje, košarka, mali nogomet, odbojka na pijesku i sl.) te nudi odmor za cijelu obitelj s odličnom ponudom pića i jela sa roštilja.

Pučišća
Pučišća se nalaze na sjevernoj obali otoka Brača. Dobile su ime prema lat. riječi puteus - zdenac, što je označavalo izvore sa vodom za napajanje konja i stoke. Pučišća su poznata i po kamenoklesarskim radnjama te po velikom kamenolomu Veselje, koji se nalazi sjeveroistočno od Pučišća. U prošlosti je rad u kamenolomu bio najvažniji izvor prihoda. Kristalno-bistro more u raznim uvalama te mir i tišina pod borovima jamče opuštanje cijeloj obitelji.

Postira
Postira je malo ribarsko mjesto na sjevernoj strani otoka Brača. Nalazi se između Splitske i Pučišća. Ime Postirna (od lat. pastura - pašnjak) prvi put se spominje 1347. a mjesto se ističe po renesansnom kaštelu Lazarić. Idealno je za miran obiteljski odmor, a smještaj možete naći u mnogobrojnim apartmanima, pansionima i hotelima. Plaže su šljunčane, stjenovite i raširene po malim uvalama okruženima borovima. Malo istočnije, u krasnoj pješčanoj uvali Lovrečina koja ima živo vrelo vode, istraženi su i prezentirani ostaci još jedne ranokršćanske jednobrodne crkve.

Povlja
Povlja su smještena 10 km istočno od Sumartina. Dobila su naziv prema posjedu rimljanina Paulianusa. Crkva sv. Ivana Krstitelja je sagrađena na ruševinama monumentalne ranokršćanske trobrodne bazilike iz 5.st. Ovo malo mjesto je posljednjih godina postalo pravo turističko naselje sa izvrsnim sadržajima. Plaže su raznolike jer se nalaze u raznim uvalama. Idealno su mjesto za obiteljski odmor, ali i za one željne opuštanja.

Splitska
Splitska se nalazi 7 kilometara istočno od Supetra prema Pučišćima. Poznato je da je mjesto nastalo još u 13. st. jer je bilo važna luka iz koje se izvozio brački kamen, ali se tek počelo razvijati u 16. st. Stanovnici Splitske se danas bave maslinarstvom, vinogradarstvom i poljodjelstvom a sve više i turizmom. Ponuda je dobra za sve koji žele odmarati i naći zadovoljstvo u kupanju na lijepim plažama i domaćoj hrani. Supetar je vrlo blizu tako da noćnog života ne manjka, a trajektna linija Supetar-Split je sasvim blizu.

Sumartin
Sumartin je malo mjesto i luka na samom kraju Brača, na jugoistočnoj strani. Osnovali su ga Makarani u 16. st. kada su bježali od Turaka, a ime je dobilo prema staroj srednjovjekovnoj crkvici sv. Martina koja je u sklopu franjevačkog samostana. Kao i nekad davno, većina se stanovnika bavi ribarstvom i brodogradnjom. Zbog luke te povezanosti sa Makarskom, Sumartin je i turistički dobio na značenju. Turistička i gastronomska ponuda (pogotovo riba) su vrlo dobri, a mjesto jamči miran otočki odmor te opuštanje na brojnim plažama i uvalama ispod borovine.

Bol
Bol je jedna od najatraktivnijih destinacija na srednjodalmatinskom području. Ima brojne šljunčane i pješčane plaže od kojih je svakako najpoznatija Zlatni rat – najljepša plaža na Jadranu i prirodni fenomen zbog svog posebnog oblika koji nalikuje jezičcu. Oko Zlatnog Rata mogu se naći razne mogućnosti za sve popularne vodene sportove. Bol nudi preko 2.500 kreveta u privatnom smještaju, no tu se nalazi i niz hotelskih kompleksa koji se nalaze na glavnoj šetnici prema Zlatnom Ratu. Cijela turistička ponuda je odlična, u to se uključuje i ponuda domaćih jela te mjesta za večernji izlazak. Bol također ima bogatu povijest koja seže još u antička vremena a to svjedoče brojni arheološki nalazi i spomenici. Vidova gora, najviši vrh jadranskog otočja udaljen je 15 km, a blizu se nalazi i zračna luka Brač.

Donji Humac
Donji Humac je jedno od najstarijih i najmanjih naselja na otoku Braču, udaljen oko 2 km od Nerežišća. Ovaj položaj ga čini odličnim destinacijom zbog mira i tišine koju pružaju mala mjesta uz more te blizina Supetra (8km) koja pruža mogućnost večernjih izlazaka do dugo u noć. Skromnu ali originalnu deliciju možete naći u konobi “Kopačina”- jednom od najboljih ugostiteljskih objekata koji nudi originalna bračka jela. Poznata špilja Kopačina se nalazi oko 1km od mjesta i stara je nekoliko milijuna godina unazad i vrijedna je posjeta.

Milna
Milna je smještena na zapadnom dijelu otoka Brača, 19 km udaljena od Supetra. Osnovana je u 16. st. i jedno je od najskladnijih mjesta na dalmatinskoj obali te najbolja prirodna luka na otoku Braču. Duboke uvale, kristalno čisto miro i usporen tempo života u mjestu stvara vam osjećaj da ste daleko od bučne i stresne svakodnevice.

Mirca
Mirca je malo rustikalno selo između Supetra i Sutivana, smješteno na sjevernoj obali. Turisti su rado viđeni i imaju na raspolaganju restoran s poznatim dalmatinskim specijalitetima, a smješten je odmah uz more. Plaže su pješčane i šljunčane, a mir ovog mediteranskog mjesta jamči cijeloj obitelji lijepi nezaboravan odmor u idiličnoj prirodi.

back to top

Otok Hvar

taxi transferi hvar taxi transferi hvar taxi transferi hvar

Hvar je otok srednjodalmatinskog otočja, a dug je 68 kilometara tako da slovi kao najduži jadranski otok (300m2). Cesta koja prolazi čitavom dužinom otoka, od grada Hvara do krajnjeg istočnog mjesta Sućurja, duga je 84 kilometra. Klima otoka Hvara, s obzirom na zemljopisni položaj, značajna je po blagim zimama i sušnim ljetima. Povijest otoka je zabilježena još 384. p. Kr., kada se u Trakiji rodio znameniti grčki filozof Aristotel, Grci sa otoka Pharosa u Egejskom moru utemeljili su grad na otoku Hvaru, koji su nazvali Faros.

Grad Hvar
Hvar je grad bogate povijesti, na istoimenom najsunčanijem otoku na Jadranu. Hvar je idealno odredište za odmor za društvo, parove i obitelji. Za svaku vrstu rekreacije možete naći pravi izbor, a tko je željan prirode i mira potražit će ga u brojnim netaknutim uvalama. Privatne smještaje, pansione i hotele imate u svim kategorijama, a isto se može reći i za gastronomiju (fast food do ekskluzivnog restorana). Poznati noćni život Hvara privlači mlade ljude željne dobre zabave iz svih krajeva svijeta. Grad Hvar se ponosi svojim renesansnim spomenicima te najstarijim pučkim (narodnim) kazalištem u Europi.

Stari Grad
Poznato je da je Stari Grad najstariji grad u Hrvatskoj (384 p.Kr.), iz vremena starih grka. Nalazi se u dubokom morskom zaljevu, okružen borovima, maslinicima i vinogradima. Grad je idealno polazno mjesto za duge šetnje i izlete po ovom prekrasnom jadranskom otoku. Udobni privatni smještaji, hoteli, konobe i restorani sa zdravom domaćom hranom i tradicionalno dobrim otočkim vinima, omogućavaju odmor za sve one koji su željni opuštanja.

Jelsa
Jelsa is situated in a little cove near Stari Grad. It was popular already in medieval times since numerous explorers, scientists, ethnologists and archaeologists used to visit the island in order to study its plants, mineral and antique monuments. Today, tourism is the most popular activity and in Jelsa you will find private accommodation, pensions, restaurants, bars and disco clubs.

Sućuraj
Sućuraj is located on the most eastern point of the island Hvar and it dates back to the 14th century. Nowadays one can still see the remains of settlements dating back to ancient times. If you decide to visit Sućuraj, you can find accommodation in one of many apartments or private houses, visit restaurants and taste excellent fish and meat dishes together with the home-made wine. Here you can do water sports, swim in magnificent sandy inlets, enjoy good summer manifestations or go for excursions to nearby islands.

Vrboska
Vrboska je najmanje otočko mjesto na Hvaru, a nalazi se u dubini zaljeva. Bilo je naseljeno još u antička vremena a kasnije je postalo ribarsko mjesto. Ima mali otočić u sredini uvale koji je povezan mostićima zbog kojeg ga zovu "Mala Venecija". Poznato je po lijepim šljunčanim i pješčanim plazama, gustoj borovoj šumi i naravno kristalno plavom moru. U neposrednoj blizini plaža nalaze se apartmani, obiteljski pansioni i restorani. Mogu se organizirati brodski izleti na poznatu plažu Zlatni Rat na otoku Braču.

Basina
Lijepa uvala Basina nalazi se na sjeveroistočnoj strani otoka Hvara u blizini Jelse i Starog Grada. Jako je maleno, tiho mjesto u blizini Vrboske. Na ovom području ima mnogo raznih poljoprivrednih kultura kao što su vinova loza, lavanda te maslinici. Čisto more okruženo je gustom borovom šumom te vam garantira miran odmor. Uz poljoprivredu stanovnici se bave ribarstvom, tako da gosti mogu uživati u bogatoj ponudi riba i školjaka.

Zavala
Zavala je malo ribarsko mjesto udaljeno samo 7 km od Jelse. Kristalno čisto more, brojne šljunčane plaže i skrivene uvale nude gostima bijeg iz svakodnevice. Mirisi lavande i ružmarina i pogled na more dok sjedite u jednom od nekoliko restorana pretvorit će ovo mjesto u oazu mira.

back to top

Otok Šolta

taxi transferi solta taxi transferi solta taxi transferi solta
Šolta je mali otok na srednjem Jadranu, dug samo 19 km a širok do 5 km. U prošlosti je bio značajna luka i utočište brodovima, kao i raskrižje morskih putova. Njegovo je postojanje zabilježeno još u 4. st. prije Krista, s četiri značajne luke i 24 uvale. Padom Salone u 7. st nastanjiva ga stanovništvo izbjeglo pred navalom Slavena i Avara, a u srednjem je vijeku često napadan od Mletačke Venecije i omiških gusara. Na otoku se nalaze brojna povijesna nalazišta koja datiraju još od rimskog doba kao što su rimski sarkofazi, mozaici, ranokršćanska zdanja. Šoltu možete posjetiti trajektom ili katamaranom koji svakodnevno polaze iz Splita, a vrijeme putovanja je od 30 minuta do jednog sata.

Grohote
Grohote su najstarije i najveće naselje na otoku Šolti, smješteno u unutrašnjosti otoka. Male kamene kuće, vinogradi i maslinici tipične su odlike Grohota, no mjesto je poznato i po slikarima naivne umjetnost kojih je čak troje -Eugen Buktenica, Dinko Sule, Marin Kalajzić. U Grohotama postoji i niz povijesnih nalazišta, tragova rimskih građevina i mozaika, te bazilike iz 7 st., no javiše se ističe župna crkva Sv. Stjepana iz 1924.

Nečujam
Nečujam je turističko naselje smješteno u najvećoj šoltanskoj uvali, a nastalo je izgradnjom vikendica i turističkih kompleksa. Glavno je središte turizma na otoku zbog ugodnog zemljopisnog položaja, mirne uvale u kojoj se brodice rado sklanjaju te niz rekreativnih sadržaja za odrasle i djecu. U mjestu se ljeti odvijaju mnoga zabavna događanja od kojih se posebno ističu pučke fešte s klapskim pjesmama, pečenom ribom i domićiga vinom.

Stomorska
Stomorska je malo turističko naselje smješteno uz obalu otoka, podno svetišta Gospe od Stomorije (sv. Marije). Pored Nečujma, ovo je najatraktivnije mjesto na otoku zbog svog položaja na brežuljcima, raznolikih uvala te brojnih kafića i restorana u kojima ne nedostaje zabave. Glavna plaža u središtu mjesta je šljunčana, no ako volite samoću, možete pronaći svoje mjesto na jednoj od ravnih stijena uz more kojih u Stomorskoj ne nedostaje.

Rogač
Rogač je glavna luka otoka, ali i turističko središte. Povezan je s gradom Splitom svakodnevnim brodovima koji dolaze i više puta dnevno, a u njegovim se valama rado odmaraju brodice zbog zaštićenog položaja, idealnog za nautički turizam. Teško je procijeniti vrijeme nastanka mjesta, no postoje nalazišta antičkih zidova u moru te vila rustika. U Rogaču postoje brojne ravne stijene za sunčanje uz plažu, a ako volite samoću, mjesta za vas neće nedostajati.

Maslinica
Maslinica je malo naselje na zapadnoj obali otoka nastalo tek u 18. st kada je plemićka obitelj zatražila od mletačkog providura odobrenje za izgradnju dvorca s obrambenim kulama za zaštitu od omiških gusara. Mjesto je tijekom desetljeća počelo nastanjivati i pučko stanovništvo, a stari je dvorac danas poznati restoran Conte Alberti. Maslinica je očuvala svoju tradiciju te izvorni izgled pa njome dominiraju kamene kuće, maslinici i borova šuma, a plaže su male i brojne, bez popratnih sadržaja. Povezanost Splita s Maslinicom je isključivo preko Rogača i Stomorske jer nema direktnih linija. Tu se nalazi riblji restoran, konoba i samoposluga, a ako tražite mir, odmor i volite mala mjesta uz more, Maslinica je pravi izbor za vas.

back to top

Palagruža, Sušac, Drvenik mali

taxi transferi palagruza taxi transferi palagruza taxi transferi palagruza

Palagruža
Palagruža je naziv koji označava otok Velu Palagružu dug 1400m te skupinu malih otočića koji ga okružuju. Otok je izgledom nalik dugoj goloj hridi koju ljeti i zimi viju vjetrovi, međutim s dolaskom jesenskih dana otokom nikne posebno šareno bilje koje naglo nabuja s prvim kišnim kapima. Na Palagruži nema stanovnika, već samo svjetioničari koji žive u prekrasnom svjetioniku, najvećem na Jadranu, podignutom 1875. Ipak, postoje arheološka nalazišta koja potvrđuju da je nekad davno otok bio naseljen, a tu su pronađeni i brojni predmeti od keramike te nakit i novac koji su ljudi nekad davno ostavljali kao svoj zalog da bi primili blagoslove za svoje putovanje i plovidbu morem.

Sušac
Sušac se nalazi 25 km zapadno od otoka Lastova, a nastanjuju ga samo svjetioničari. Povremeno otok posjete ribari, a ljeti su turisti najčešći gosti i to u velikom kamenom svjetioniku koji je sagrađen u 19. st u doba austro-ugarske vladavine. Inače, smještaj u svjetionicima je danas jako popularan izbor među posjetiteljima i ljubiteljima prirodnih ljepota. Sušac je otok na pučini, izložen vjetrovima i snažnim udarima bure, a prilaz je moguć samo s južne strane i to uglavnom po dobrom vremenu. U podmorju oko Sušca nalazi se prekrasan podmorski kanjon koji obiluje bujnom podmorskom vegetacijom, a omiljeno je i mjesto lova naših ribara. Posebnost Sušca je i što se na njemu nalazi i Malo jezero koje čine strme litice koje ga uokviruju.

Drvenik Mali
Drvenik je mali otočić na trogirskoj rivijeri koji broji između 50 i 60 stanovnika. Ljudi se tu oduvijek bave poljoprivrednom, maslinarstvom i ribarenjem. Obala otočića je razvedena pa tu postoji niz lijepih uvala gdje se mogu usidriti manje jahte, a najljepša je Uvala Rina – s prekrasnom pješčanom plažom. Drvenik mali je povezan s kopnom redovnim linijama koje polaze iz Trogira.

back to top

Otok Vis

taxi transferi vis taxi transferi vis taxi transferi vis

Vis
Vis je svoju povijest gradio već početkom prvog milenija, kada su Grci u 1. st. naselili ovaj otok i učinili ga svojom značajnom kolonijom nazvanom Issa. Smješten je u prekrasnoj vali idealnoj za zaštitu od vjetrova i nekadašnjih napada s mora, a na obzorju se naziru mali otoci na kojima lokalno stanovništvo uzgaja vinovu lozu. Kad su se jednom utvrdili na otoku, nastavili su nastanjivanje kopnenih područja od kojih je među najznačajnijima grad Trogir. Iz perioda grčke kolonizacije su ostali mnogobrojni predmeti poput vaza, posuda, figura i keramike. Na Visu se također nalaze i ostaci jedinog grčkog groblja na ovi područjima iz kojeg se može zaključiti veličina i izgled grobova te helenističkih nadgrobnih spomenika. U vrijeme rimskog carstva, Rimljani nastanjuju ovo područje, a iz tog su perioda ostali značajni dijelovi nekadašnjih termi - javnog kupališta te ostaci antičkog kazališta na kojima je izgrađen franjevački samostan. Osim povijesti, grad Vis je prekrasan gradić u kamenu koji možete obići šetnicom koja se proteže cijelom obalom. Ljeti vam sigurno neće nedostajati dobre glazbe, koncerata ozbiljne i rock glazbe te klapskog pjevanja. Na području otoka Visa ronjenje je među najomiljenijim sportovima, a više ronilačkih klubova će vam rado ustupiti opremu ili vas uz pratnju vodiča povesti u istraživanje podmorja. Tu se nalazi čak šest potopljenih brodova iz različitih perioda koji datiraju još od vremena rimskog carstva.

Komiža
Komiža je mali ribarski grad samo 10 km udaljen od Visa. Tu se ljeti održavaju pučke ribarske večeri s klapskom pjesmom i pije se domaće vino. Mjesto ima svoju ribarsku povijest pa se tu nalazi i ribarski muzej, smješten na obali u renesansnoj kuli iz 16 st. Ispred komiške uvale se nalazi niz malih otoka na kojima se i danas uzgaja vinova loza, a Biševo s Modrom špiljom i otočić Svetac – nekadašnje stanište mediteranske medvjedice idealan su izbor za jednodnevne izlete.

back to top

Otok Korčula

taxi transferi korcula taxi transferi korcula taxi transferi korcula

Otok Korčula je smješten u srednjoj Dalmaciji i po svojoj je povijesti značajno nalazište i uporište grčkih naseobina.Površina mu je 270 km2 i po veličini je šesti otok na Jadranskom moru. Sjeverna mu je obala razmjerno niska i lako pristupačna te se tu nalaze luke dok je južna strma i mnogo razvedenija, s brojnim uvalama i otočićima.

Grci su nastanjivali Korčulu već u 6. st. i nazivali je Korkyra melaina- što znači crna Korčula. Naime, nekada je ovaj otok pokrivala gusta neprohodna šuma koja je tijekom nekoliko požara opustošila, a raslo je i brojno aromatično bilje. Korčula je značajno arheološko nalazište od kojih se posebno ističu Vela špilja te otočić Badija kod Vela Luka gdje su pronađeni noževi još iz doba neolitika. Korčula ima niz malih mjesta koja su posebno privlačna turistima zbog prekrasnog mora, tišine te mora koje je svojom čistoćom i bogatstvom ulova nadaleko poznato.Turizam na Korčuli ima svoje začetke još davne 1904. god, kad je otvoreno prvo javno kupalište u gradu Korčuli, a prvi turistički prospekt tiskan već 1914. god.

Račišće
Račišće je mjesto i uvala na sjevernoj obali otoka i nalazi se samo 12 km od grada Korčule. Nastalo je u 17. stoljeću naseljavanjem stanovništva iz Hercegovine i Makarske koje je bježalo pred turskom invazijom. Pomorci su nazivali ovo mjesto lukom spasa s obzirom da ih je štitila od snažnih istočnih i sjevernih vjetrova. U blizini mjesta se nalazi i prekrasna šljunčana uvala Vaja, nastala od stijena koje su donošene iz obližnjih kamenoloma i poznata po blistavo čistom moru.

Korčula
Grad Korčula je smješten na sjeveroistočnoj obali otoka, uz obalu. Središte grada se nalazi na malenom poluotočiću kojeg okružuju visoke zidine unutar kojih su stare građevine, dok su drugi dijelovi ovog srednjevjekovnog grada smješteni van zidina. O njemu ne postoji mnogo informacija sve do 14. st kad u grad stižu dubrovački klesari u potrazi za kvalitetnim kamenjem. U to vrijeme u Korčuli počinju učiti taj zanat te svojim znanjem polako uljepšavaju izgled grada. Pogled sa zidina je prekrasan te šetnicom možete obići jezgru grada, posjetiti uličice i stare radionice ili pak neke od brojnih restorana.

Lumbarda
Lumbarda je turističko mjesto smješteno na jugoistočnoj strani otoka i nalazi se samo 7 km od grada Korčule. Lumbarda je slikovit gradić s razvedenom obalom i brojnim otočićima i malim pješčanim plažama. Poznata je po vinu Grk te prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima kao što su dvorci, ostaci rimskih poljoprivrednih gospodarstava, arheološki nalazi, parkovi i uzvisine na kojim se izdižu stabla masline i loze. Lumbarda se spominje u spisima već u 4. st u spisu nazvanom Psephismo di Lumbarda koji se odnosi da diobu zemljišta na ovom području.

Zavalatica
Zavlatica je malo turističko središte smješteno na sjevernoj obali otoka Korčule, u prirodnoj uvali samo 30 km od grada Korčule. Zavlatica je mirno mjesto, idealno za odmor s obitelji. Od svih mjesta na Korčuli Zavlatica je najbliža Lastovu tako da možete posjetiti i taj otok te njegove otočiće u arhipelagu. Područje je poznato po vinogradarstvu i izvrsnom vinu Pošip.

Brna
Brna je malo naselje smješteno na sjevernoj obali otoka, blizu Smokvice i 20 km od Vele Luke. Poznato je po vinogradima i cijenjenim vinima kao što su Rukatac i Pošip tako da je i ovo mjesto nastalo prvo kao luka za izvoz vina u 19. st. a tek se kasnije počelo razvijati kao turističko mjesto.

Prižba
Prižba je malo turističko naselje koje se prostire 4 km duž južne obale otoka. Tu se nalaze brojne stjenovite plaže kao i one popločane pred privatnim kućama. Prižbu čine i dva poluotočića – Ratak i Prišćapac s turističkim kompleksom i restoranom te dražesnom šljunčanom plažom. To je lijepo i mirno naselje, idealno za one koji uvečer vole osluškivati šumove morskih valova te cvrčanje cvrčaka s prvim jutarnjim zrakama. U blizini se nalaze polja vinograda, možete šetati cestom kojom prođe tek pokoji automobil, a tu su i dva dućana prehrambenim namirnicama te restoran.

Gršćica
Gršćica je malo naselje smješteno na južnoj strani otoka, približno 14 km od Vela Luke i 7 km od Blata. Tu je niz prelijepih uvala u kojima su smještene privatne kuće, kampovi i plaže na kojima možete iznajmiti barku i posjetiti obližnje otoke u zaljevu. Nedaleko se nalaze i ostaci starih rimskih naseobina. U Gršćici postoji samo restoran, a dućan se nalazi 2 km od mjesta, u Prižbi.

Vela Luka
Vela Luka je najveće naselje na otoku, smješteno u dubokom zaštićenom zaljevu, na zapadnoj strani otoka. To je pravo mediteransko mjesto s nizom privatnih kamenih kuća, nekoliko hotela i nizom mogućnosti za ljubitelje vodenih sportova. Iz Vele Luke možete posjetiti dva obližnja otoka – Gubešu i Ošjak. Ošjak je simbol Vele Luke, opjevan u više starih dalmatinskih pjesama. U blizini se nalazi i značajno arheološko nalazište te stari dvorac s zbirkom predmeta iz razdoblja neolitika. Vela Luka je poznata i o kulturnim afinitetima, naročito prema glazbi i klapskom pjevanju dalmatinskih pjesama.

Blato
Blato je općina na otoku Korčuli sa 4 tisuća stanovnika, raštrkan na nekoliko malih brežuljaka koji okružuju jezgru mjesta. Pred samim ulazom nizi se drvored lipinih stabala koji stvaraju poseban ugođaj. U centru mjesta te okolici postoji niz crkava i kapela od kojih je najstarija ona sv. Kuzme i Damjana iz VI st. Župna crkva je poznata po prekrasnom oltaru na kojem se nalazi slavna crkva venecijanskog slikara Girolama de Santa. Blato njeguje tradiciju mačevanja te narodnog folklora i pjevanja.

Prigradica
Prigradica je ribarsko naselje okruženo starim vinogradima i maslinicima na sjeverozapadnoj obali Korčule. Nalazi se 12 km od Vela Luke te 45 km od Korčule. Jedno je od najstarijih naselja na otoku gdje se u davna vremena izvozilo vino i maslinovo ulje. Još i danas postoje brojne kamene kuće koje su očuvale autentičan izgled Prigradice. Danas, Prigradica je idealno turističko mjesto za miran obiteljski odmor. Plaže su kamene i šljunčane, a postoji i niz konoba, barova, sportskih terena za nogomet, košarku i odbojku. Prigradica je i dobra polazišna točka za trekking te kružne ture biciklom.

Pupnat:
Pupnat se nalazi 12 km od grada Korčule i dobio je naziv prema lišću vinove loze nazvanom „pampinata“. Zanimljivo je zbog svog zemljopisnog položaja jer nije bilo vidljiv s mora pa je predstavljao idealno sklonište od napada gusara. S obzirom na stjenovito tlo, poljoprivreda nije zastupljena te stanovništvo uglavnom radi u uslužnim djelatnostima. Iz Pupnata možete krenuti prema Pupnatskoj luci – najljepšoj uvali na otoku koju možete posjetiti isključivo pješke s obzirom da je put strm i stjenovit i nezgodan za pristup automobilima. No kad stignete do plaže, oduševit ćete se pogledom na more i bujnom vegetacijom koju ljudska ruka još nije oblikovala.

Žrnovska Banja
Žrnovska Banja je malo turističko mjesto na sjeveroistočnoj obali otoka. Nalazi se samo 4 km od grada Korčule te 2 km od Žrnova. Omiljena je destinacija jedriličara zbog snažnih vjetrova idealnih za sportove na vodi. Idealna je destinacija za sve koji žele miran i opuštajući odmor, za ljubitelje sportova, ali i kulture i povijesti koje na Korčuli ne manjkaju. U Žrnovskoj Banji možete iznajmiti barku ili biciklu i tako obići cijeli otok. Plaže su šljunčane no u blizini postoje i uvale, koje su očuvale svoju izvornu ljepotu poput Orlanduše, Medvidnjaka, Vrbovice.

back to top

Otok Lastovo

taxi transferi lastovo taxi transferi lastovo taxi transferi lastovo

Otok Lastovo pripada južnodalmatinskim otocima, a sa 10 km dužine, samo 5,8 km širine i ukupne površine od 56,2 m² pripada manjim naseljenim otocima (835 stanovnika). Lastovo je okruženo sa 46 manjih otočića, na koje se može doći iznajmljenim brodićima. Otok Lastovo se u dokumentima prvi put spominje u 6. st. a ime su mu dali Rimljani, koji su ga nazvali Augusta insula – Carski otok. Ime se prepisivalo kao Augusta, Lagusta ili Lagosta, da bi dobilo slavenski sufiks –ovo i postalo Lastovo.

Dokazi o prisutnosti čovjeka na otoku su tragovi i ostaci još iz kamenog doba, otprilike 8500 godina prije Krista, koji su pronađeni u Račjoj špilji. 29. rujna 2006. Lastovo i pripadajući otoci proglašeni su kao Park prirode. Rimljani su ga zvali Carskim otokom i to zbog brojnih polja, bujnih šuma, prekrasnog vijenca otočića i hridi što ga okružuju, bezbrojnih skrovitih uvala i obilja morske ribe. Otok Lastovo je vrlo atraktivan nautičarima, a ronioci zasigurno imaju što razgledati u podmorju otoka i okolnih otočića. Idealan je i za duge šetnje, planinarenje, vožnju biciklom itd. Godišnji odmor na Lastovu prilagođen je svima koji vole mir, netaknutu prirodu i pogotovo čisto more u brojnim malim uvalama.

Zbog okrutne povijesti za vrijeme Jugoslavije kada je strancima bio zabranjen pristup otoku, Lastovo je tek u 90-tim godinama počeo razvijati turizam. Stanovnici uz vinogradarstvo, ribarstvo i maslinarstvo u ljetnim mjesecima bave se i turizmom. U restoranima i konobama na cijelom otoku ne smijete propustiti specijalitet - jastoge, ali i sve druge vrste riba, rakova i školjaka. Glavno i najveće mjesto je Lastovo koje se ne nalazi točno uz more nego je malo uzvišeno. Ljeti se organiziraju razni glazbeni i kulturni događaji. Otok Lastovo ima prekrasne uvale od kojih treba izdvojiti Zaklopaticu i najljepšu uvalu Skrivenu Luku (Portorus), zatim glavna luka Ubli, Pasadur, Lučica i Sv. Mihovil... Trajektom je otok povezan sa Splitom, Hvarom i Korčulom.

back to top

Otok Mljet

taxi transferi mljet taxi transferi mljet taxi transferi mljet

Otok Mljet je stoljećima golicao pažnju povjesničara, pustolova, ali i svećenstva. U vrijeme rimske kolonizacije na ovom su otoku sagrađene utvrde i bazilike, a u 1. je stoljeću sagrađena i palača od koje još uvijek postoje arheološki ostaci. Mljet je poseban zbog svoje ljepote, neobičnog biljnog i životinjskog svijeta, ali i bujne vegetacije zbog koje je nazivan zelenim otokom. Njegov sjeverozapadni dio je proglašen Nacionalnim parkom još 1960. godine ponajviše zbog hridina i brojnih otočića, sustava slanih jezera, guste šume koja broji čak 5 vrsta drveća te prekrasnih brda s kojih se proteže pogled na more i okolne otoke.

Fenomen slanih jezera je poznat i u svijetu s obzirom da su ova jezera prije nekih 10.000 godina bila slatkovodna. Veliko jezero je duboko 46 m, a malo čak 29 m. Otok je poznat i po bujnoj vegetaciji koja dopire sve do obale te brojnim životinjskim vrstama od kojih su najistaknutije ptice pjevice, mungosi, orao zmijar, a tu se odnedavno nastanila i divlja svinja.

Specifičnost Mljeta čini i otočić Sv. Marije usred Velikog jezera koji su nastanili benediktinci još u 12.st. Na otoku nije živjelo stanovništvo već samo svećenstvo i to sve do 19. st. kada Napoleon ukida djelovanje samostana. Ovo područje je poznato i po živopisnoj narodnoj nošnji, naročito ženskoj koja je bila ponajviše crvene boje, a posebnu su draž činile crvene cipelice te marama s tipičnim mljetskim vezom. Na otoku je uzgajan i dudov svilac pa se prilikom svečanosti odijevala svilena odjeća.

back to top

Otok Pelješac

taxi transferi peljesac taxi transferi peljesac taxi transferi peljesac

Pelješac je južno dalmatinski poluotok, drugi je po veličini na Jadranu. Bio je naseljen već u doba Ilira koje su privukla plodna polja, izvori pitke vode, prelijepa obala, ali i bogati ulov. Od njihovih naseobina kasnije ostale su samo kamene nakupine koje su se koristile za kasniju gradnju utvrda po brdima. U prvom se stoljeću tu nastanjuju Rimljani koji grade naselja te dodjeljuju zemlju lokalnom stanovništvu. Na taj način nastaju mala naselja, a razvija se i uzgoj vinove loze i maslinika. Pelješac je poznat i kao lovište muflona u brdskim područjima, a i po vinima, naročito Dingaču i Postupu, koji su pronijeli njegovu slavu i u svijetu. Danas se tu nalazi i uzgajalište raznih vrsta školjaka i ribe od kojih su najpopularnije kamenice i komarče.

U 14.st poluotok kupuje Dubrovačka republika i time život na poluotoku doživljava svoj procvat, a naročito se razvija trgovina i pomorstvo koje nastavlja biti najvažnija djelatnost i nakon pada Dubrovnika. S obzirom na dugu tradiciju, na Pelješcu se nalazi više pomorskih muzeja od kojih poseban šarm imaju kuće nekadašnjih kapetana. Značajnija mjesta na poluotoku su Orebić, Ston, Trpanj i Viganj.
Ostala manja mjesta na poluotoku Pelješcu su: Duba, Crkvice, Trstenik, Žuljana, Drače, Janjina, Kuna, Oskorušno, Gornja Vrućica, Potomje, Postup.

Orebić
Orebić je važno pomorsko središte koje je dobilo ime prema obitelji kapetana Orebića. To je izvrsno mjesto za odmor, priroda je prelijepa, more bogato najraznovrsnijom ribom pa se tu često možete susresti i s dupinima. Mjesto je zbog zemljopisnog položaja idealno za sportove na vodi, surferima je jedno od najomiljenijih mjesta na Jadranu, a i onima koji vole jedrenje i podvodno ronjenje.

Trpanj
Trpanj je luka na sjevernoj strani poluotoka poznato je kao idealno mjesto za surfanje i ostale sportove na vodi. Priroda u Trpnju je prekrasna, a šljunčane plaže su idealne za obiteljski odmor.

Viganj
Viganj je malo mjesto sa šljunčanim plažama i borovom šumom. Ukoliko volite planinarenje, odavde se možete zaputiti u istraživanje obližnjeg planinarskog izletišta Sv. Ilija.

Ston
Ston je poznat po uzgoju školjki te solanama. Ovo je izvrsno mjesto za ribarenje i podvodni ribolov s obzirom da je područje jako bogato ribom. Specifičnost Stona su i 980m duge zidine s utvrdama, a tu se nalazi i najjača stonska utvrda Kaštil.
Druga naseljena mjesta na poluotoku su: Duba, Crkvice, Trstenik, Žuljana, Drače, Janjina, Kuna, Oskorušno, Gornja Vrućica, Potomje, Postup.

back to top