Book your transfer faster and easier on our new website!

Rezervirajte svoj transfer sada

Od: izaberite sa popisa choose transfer start
Do: izaberite sa popisa choose transfer destination

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50

Plitvička jezera

N.P. Plitvice

taxi transfer plitvice taxi transfer plitvice taxi transfer plitvice
Nacionalni park Plitvice se nalazi na području Ličke regije, na izvoru rijeke Korane te vrhovima Mala Kapela i Plješevica. Proteže se na površini od 30 tisuća hektara koju prekrivaju guste šume, rijeke, jezera, mostići i pješačke staze te špilje. Park Plitvice je najznačajniji nacionalni park u Hrvatskoj zbog svoje izuzetne ljepote, povijesti ali i prirodne važnosti. Jednini je pod zaštitom UNESCO-a ponajviše zaslugom znanstvenika koji su dokazali izvanredan utjecaj flore na ovom području, odnosno algi i mahovina koje stvaraju posebno strukturu stijena i oblikuju prekrasne krške slapove. Plitvice su poznate i kao turističko odredište na kojem su izgrađena tri hotela, a u blizini se nalazi i niz restorana s domaćom hranom - tradicionalnim ličkim specijalitetima. Udaljenost Plitvičkih jezera od Zagreba iznosi 140, a od Splita 220 km.

back to top

Povijest

Plitvice su stoljećima bile nepristupačne, ponajviše zbog povijesnih okolnosti i osvajanja koja su harala Hrvatskom, a ljudi su nerijetko od njih i zazirali nazivajući ih Đavoljim vrtom. Inače, na Plitvicama postoje i povijesne značajke koje ukazuju na postojanje rimskih naselja te ilirskih plemena nazvanih Japodi. Kasnije, u 7. st. hrvati naseljavaju ovaj kraj međutim tek u 18.st postoje zapisi koji spominju Plitvice sadašnjim imenom. Spoznaja o prirodnim ljepotama i bogatstvima ovog područja uvjetovala je nastojanja hrvatskih znanstvenika da se ovo područje proglasi nacionalnim parkom 1949. god.

back to top

Jezera i rijeke

taxi transfer plitvice taxi transfer plitvice taxi transfer plitvice
Na Ličkom području postoje niz potoka te rijeka Korana koja se slijeva niz obronke obližnjih vrhova i teče prema jezerima. Plitvice imaju 16 kaskadnih jezera koja s dijele na Gornja i Donja jezera a povezuju ih jezero Kozjak kojim plove mali brodovi s gostima koji žele razgledati ove ljepote. Posebnost slapova je njihov poseban način nastajanja koji potiču alge i mahovine. Najviši vrh na Plitvicama je Seliški vrh 1279m nadmorske visine, a najniži Koranski most na 367 m nadmorske visine. Plitvicama protječu potoci i rijeke od kojih je najznačajnija Korana, a najspecifičnija Crna rijeka koja ima u svom koritu crnu mahovinu te Bijela rijeka koja na uzvisini od 700 m izvire i izbacuje bijeli pijesak.

back to top

Flora i fauna

Nacionalni park Plitvice je, osim po prekrasnim krškim slapovima i jezerima koja se protežu na 9 km, poseban i zbog endemičkih vrsta – vrsta prisutnih samo na ovom području. Odnose se na biljni i životinjski svijet, od kojim se među životinjama naročito ističe medvjed, zaštitni znak Plitvica, te vuk, zlatna i bijela kunica, ris. Plitvice su poznate i po brojnim vrstama leptira od kojih noćnih postoji preko 200 vrsta, zatim 5 vrsta riba od kojih je najznačajnija pastrva s obzirom da su jezera njezino izvorno stanište već stoljećima.Na Plitvicama raste i bogat biljni svijet, te gospina papučica (Cypripedium calceolus) - posebna vrsta orhideja koja se smatra jednom od najljepših primjeraka. Specifičnost biljnog svijeta čine i razne vrste mesojednih biljaka koje su zbog svoje osjetljivosti među zaštićenim vrstama.

back to top

Špilje i jame

Na području se Plitvičkih jezera nalazi niz špilja i jama te ponora koje u osnovi nisu dostupni turistima s obzirom da ne postoji njihovo organizirano istraživanje. Najveća je špilja Čudinka duboka čak 200 metara. Specifičnost krša od koje su nastali slapovima onemogućava da se stvore snažnije stijene koje bi omogućile potpuno sigurno istraživanje. Većina špilja se nalazi pod vodom te ih se može istraživati jedino plivajući i sa vlastitom opremom, a dodatno otežava i činjenica da se kao arheološki izvori trebaju očuvati.

back to top

Aktivnosti

Plitvice se protežu na 30 tisuća hektara te vam savjetujemo da izdvojite jedan dan kako biste sagledali njezine prirodne ljepote, istražili skrivene staze, brodićem oplovili jezero i susreli se u sumraku s kojim egzotičnim primjerkom noćnih leptira. Možete uživati u prirodu pješačeći, planinareći do najvišeg vrha Plitvica, voziti se biciklom, veslati slapovima ili pak skijati. Ovo je područje zimi prekrivno debelim snježnim pokrivačem i rado ga posjećuju brojni ljubitelji zimskih aktivnosti.Nedaleko se nalaze hoteli i restorani čije je osoblje iznimno ljubazno i rado će vas savjetovati glede izbora najukusnijih specijaliteta.

back to top