Book your transfer faster and easier on our new website!

Rezervirajte svoj transfer sada

Od: izaberite sa popisa choose transfer start
Do: izaberite sa popisa choose transfer destination

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50

Transfer od zračne luke Split do Podstrane

airport service Transfer u jednom smjeru

airport service Povratni transfer

PODSTRANA

taxi transfer podstrana Podstrana se smjestila na području od rijeke Žrnovnice, pa sve do Mutograsa podno brda Peruna, oko 6 km uz obalu u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Naselje se dijeli na nekoliko dijelova: Gornja Podstrana, Grbavac, Grljevac, Miljevac, Mutogras, Strožanac, Sveti Martin.

Podstrana je malo turističko mjesto nadomak Splita (8km) koje je osim po bogatoj kulturnoj baštini, maslinama, vinu i breskvama poznato po gostoljubivim mještanima, dobroj gastronomskoj ponudi, lijepim plažama na 9km dugoj obali te je stoga čine jednom od privlačnijih turističkih destinacija.

Zaštitnik Podstrane je sv. Antun Padovanski, a Dan Općine Podstrana obilježava se na blagdan sv. Ante, 13. lipnja. 7.341 stanovnika (prema popisu iz 2001.). Prosječna starost stanovnika je 33,5 godina.

Gastronomska ponuda (restorani):
- Amigos, Arkada, Dioklecijan, Hotel Neva, Hotel Sunce, Jure, Konoba taverna Reful, Le Meridien Lav, Pitomcia, Pizzeria pivnica Mario, San Antonio

U svojoj turističkoj ponudi nudi 2520 smještajnih kapacitete, od čega jedan dio predstavljaju hoteli, a ostalo privatni smještaj. Nezaobilazno je spomenuti hotelski kompleks Le Meridien Lav visoke kategorije, koji nudi širok spektar luksuznih i modernih smještajnih kapaciteta. Prestižan hotel s pet zvjezdica, smješten na izvrsnoj obalnoj poziciji s pogledom na more, Split i susjedne otoke, jedini je predstavnik međunarodnog lanca na području srednje Dalmacije i pruža najveći izbor konferencijskih mogućnosti na Jadranu. Uz postojeću ponudu niza privatnih restorana, pansiona i hotela, sa smještajnim kapacitetima kategoriziranim po mjerilima europskog standarda, Podstrana se predstavlja kao iznimno turističko odredište i idealan izbor kako za poslovne ljude tako i za one željne odmora.

Zbog blizine Splita sve prometne vezu su blizu: zračna luka 30 km, brodski promet 8 km, autobusni kolodvor međunarodni prijevoz 8 km, željeznički kolodvor 8 km, udaljenost od autoceste 18 km. U reljefu cjelokupnog područja Podstrane bitno se razlikuju tri paralelne morfološke cjeline: 1. vapnenačko bilo, 2. fliška padina i 3. obalska naplavina.

POVIJEST

taxi transfer podstrana Na prostoru današnje Podstrane živjeli su grčki doseljenici (arheološki ostaci na brdu Mutogras) i Delmati-Pituntini, jedno od mnogih iliriskih plemena, najvjerojatnije građani rimske naseobine Pituntium (arheološki ostaci rimske kulture iz tog doba; Polača, dvorac Cindro, lokalitet crkvice sv. Martina itd ). Doseljenjem Hrvata organizira se društveni i politički život na području bivše rimske pokrajine Dalmacije i više Rimljani nisu mogli vladati ovim prostorom kao do tada. Zbog sve češćih nasrtaja i obračuna na moru, već 839. godine mletački dužd Petar Tradenik bio je prisiljen potpisati sporazum u kneževskom dvoru u sv. Martinu sa hrvatskim knezom Mislavom o mirnom i slobodnom plovljenju Jadranskim morem (povijesni izvor: mletačka kronika đakona Ivana potkraj X st.).

Žitelji svih staroslavenskih naselja na području današnje Podstrane često su se sukobljavali s mlečanima i turcima. Nakon propasti Mletačke Republike i odlaskom Turaka krajem 18. stoljeća, 1807. godine, došli su u ove krajeve novi osvajači Francuzi. Nakon nepunih 10 godina francuske uprave na našim prostorima, razjedinjene hrvatske zemlje borile su se na razne načine za svoju samostalnost. Dalmacija i Istra pod dominacijom talijanaša a Zagreb i Slavonija pod Austrijom i Austro-ugarskom, dočekale su 1. Svjetski rat i pad Austro-ugarske monarhije (1918.).Tako je nakon četverogodišnjeg rata na ovim prostorima stvorena južnoslavenska zajednica Srba, Hrvata i Slovenaca kasnije nazvana Kraljevina Jugoslavija. Pod njezinim je jarmom hrvatski narod dočekao 2. Svjetski rat. Velike žrtve koje je hrvatski narod dao u 2. Svjetskom ratu, ratujući u raznim vojskama za slobodu i konačno osamostaljenje, nisu nažalost dale očekivani rezultat.Ne samo što nisu izborili svoju samostalnost već su upali u kandže velikosrpske komunističke vlasti koja je daljnjih 60 godina bila tamnica hrvatskog naroda.

KLIMA

taxi transfer podstrana Područje Podstrane pripada zoni ugodne sredozemne klime što pogoduje u poljoprivredi uzgoju svih mediteranskih kultura: maslina, vinove loze, smokve, rogača, agruma, breskve, te povrtlarstva koje zbog blage klime uspijeva tijekom cijele godine. Ljepota i blagorodnost podneblja te ekološka sačuvanost prirodnog okruženja izvorne su vrijednosti koje uživaju stanovnici Podstrane i izvrsni potencijali za razvoj turizma. Prosječna temperatura površinskog sloja mora ispred Podstrane je 17,5 0 C. U zimskim mjesecima temperatura mora je između 12,5 i 13,0 C, a u toku ljeta između 23,0 i 26,0C. Salinitet površinskog sloja mora uz obalu Podstrane kreće se od 36,0 /00 tijekom zime do 38 0/00 tijekom ljeta. Površinska morska struja uz obalu kreće se u smjeru od jugoistoka prema sjeverozapadu.

Pod utjecajem geološkog sastava, reljefa, klime i vegetacije na području Podstrane, sukladno trima geomorfološkim cjelinama, na svakoj od njih razvili su se i specifični tipovi tla. Vapnenac je podložan kemijskom otapanju pri čemu u pukotinama i šupljinama zaostaju neotopivi mineralni sastojci, tlo crvenica („terra rossa“). Kako je udio mineralne komponente u vapnencima relativno malen, svega 1-3% unatoč trajanju kemijskog rastvaranja od više desetaka tisuća godina u krškim pukotinama i šupljinama nakupilo se relativno malo crvenice. Ona je ipak dala podlogu za širenje vegetacijskog pokrova čijim su se posredovanjem na površini iznad crvenice razvili smeđe tlo i crnica. U krajoliku strme padine vapnenačkog bila prevladava golet s niskim travama, aromatičnim grmljem i izdvojenim stablima alepskog bora (Pinus halepensis), dok je zaravan na vrhu bila kamenjar s niskim travama i zimzelenim grmljem. Ostaci hrastovih stabala u području stare Podstrane daju osnovu za zaključivanje da su prije naseljavanja ovog područja flišku padinu prekrivale šume hrasta medunca (dub, Querces pubescens). Uz bor, veoma je raspostranjena i samonikla brnistra ( Spartium Junceum).